3 simpele tips van een topcoach om als ruiter je voordeel mee te doen

Tips voor ruiters van een topsportcoachGeen paardenboek, maar wel een inspirerend sportboek, ook voor ruiters. Yes! Een crisis is voor iedere sporter (en ook voor de niet-sporter ;-) ) de moeite waard om te lezen. Een waargebeurd verhaal doorspekt met bruikbare tips.

We wonnen geen zilver, we verloren goud” dat zegt Marc Lammers over de Olympische vrouwenhockeyfinale in Athene. Als dat geen crisis is! In zijn boek vertelt Marc Lammers het verhaal van die crisis naar het winnen van Olympisch goud vier jaar later in het hol van de leeuw: Beijing.

Je wint niet van een crisis, maar van je concurrenten. Dat is de boodschap van Marc Lammers en dan maakt het niet uit of je het over sport of over werk hebt. Tussen het sportverhaal door legt hij dan ook regelmatig de link met situaties in het bedrijfsleven.

Focus op het proces

Marc verzamelde in zijn carrière als bondscoach elf kansen, die een crisis een positieve wending geven: “Een crisis is het ideale moment om te veranderen. Want als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.” Die elf kansen lopen als een rode draad door het boek.

Focus op het proces, niet op het resultaat is een van die kansen. Marc gebruikt het filmfragment hierboven van Al Pacino in Any Given Sunday om dat te illustreren. “Either we fight together, or we die alone… we have to play this match and struggle, inch by inch…” is om kippenvel van te krijgen.

50 keer 2

De kans ‘vijftig keer twee procent is ook honderd procent’ sprak mij erg aan, ook al omdat voor mij daarmee het boek samengevat wordt. Slimme innovaties, uitgebreide analyses, extra aandacht voor mentale kracht en nog veel meer zijn allemaal twee procentbijdragen. Alles bij elkaar zorgden die er voor dat Oranje goud won.

Maak van een 8 een 10

Interessant is ook het praktijkvoorbeeld ‘maak van een 8 een 10’. Marc Lammers werkt met opzet niet aan de 4 (onbewust onbekwaam) of de 6 (bewust onbekwaam). Maartje Goderie bouwt daardoor zoveel zelfvertrouwen op dat ze een paar weken voor de Spelen nog aan haar 4 (backhandschot) gaat werken. Met succes, want met haar backhandschot maakt ze de 2-0 in de finale!

Dat kun je ook in andere sporten gebruiken: hoe vaak focus je niet op de dingen die slecht gaan? Werk in plaats daarvan aan de dingen die wel goed gaan.

Yes! Een crisis leest makkelijk en is leuk én leerzaam. De foto’s en de unieke kaart van de Road of F(l)ame geven het verhaal een extra dimensie. Zeker als je een beetje van sport houdt, is dit boek een aanrader. Lekker lezen en tussendoor nog wat opsteken ook.

© Albertine ’t Hoen

Deze recensie schreef ik oorspronkelijk voor het Tijdschrift voor Coaching. Inmiddels is er een herziene versie van dit boek.

Lees ook: