5 Houding en zit boeken die kunnen helpen bij beter paardrijden

paardrijden houding en zit boekenGaat echt dat hele boek over hoe je op een paard moet zitten?” Mijn bezoek kijkt vol verbazing naar Ride with Your Mind Essentials, het boek dat toevallig op tafel ligt. Ze kan het amper geloven…

Zo moeilijk is dat toch niet, je gaat gewoon op zo’n paard zitten en dan komt de rest vanzelf”. Haar ogen rollen zowat uit haar hoofd als ik vertel dat er nog veel meer boeken over houding en zit van de ruiter bestaan. Kennelijk vindt niet iedereen goed te paard zitten zo makkelijk, anders was er niet zoveel over geschreven ;-)

Reiten lernt man nur durch Reiten. Een waarheid als een koe: paardrijden leer je vooral door het te doen. Maar gelukkig zijn er ook boeken die je kunnen helpen bij paardrijden. En alleen al over houding en zit is veel geschreven.

In mijn zoektocht naar beter paardrijden heb ik heel wat boeken verslonden. Deze 5 boeken benaderen houding en zit steeds vanuit een iets andere invalshoek. Stuk voor stuk vind ik ze de moeite waard:

Centered Riding – Sally Swift

centered ridingDeze evergreen mag natuurlijk niet ontbreken. Sally Swift schreef Centered Riding meer dan 25 jaar geleden en het is nog steeds een bestseller. Ik kocht het in 1985 en vond het geweldig! Ondertussen is mijn exemplaar helemaal stuk gelezen en staat het vol met aantekeningen van clinics (en een opdracht van Sally herself :-) ). Echt zo’n dierbaar boek dat mee moet als het huis in de fik staat.

Het boek staat vol met oefeningen die je kunnen helpen bij je paardrijden. Sally gaat daarbij uit van ontspanning en de kracht van je gedachten. Het is wel handig als je een beetje in plaatjes kunt denken, want daar maakt Sally graag gebruik om dingen uit te leggen.

Centered Riding is in het Nederlands alleen nog sporadisch tweedehands te koop. Gelukkig is het ook prima in het Engels te lezen. Het boek is in begrijpelijke taal geschreven en staat vol met duidelijke tekeningen. Met een beetje verbeelding kun je zo een heleboel toepassen in je rijden.

Van Centered Riding is ook een tweede deel uitgebracht. Ik vind dat boek vooral leuk omdat ik er zelf in genoemd word :-) verder vind ik het minder interessant dan deel 1. Misschien speelt daarbij mee dat ik deel 1 destijds zo revolutionair vond, dan valt het vervolg vaak tegen.

Balanze in der Bewegung – Suzanne von Dietze

balance in der bewegung“Paardrijden is de kunst de beweging van paard en mens optimaal op elkaar af te stemmen” aldus fysiotherapeut Suzanne von Dietze. In Balance in der Bewegung kijkt Suzanne vooral naar de technische kanten van houding en zit.

Dit boek is heel rijk geïllustreerd met foto’s van goed en fout, tekeningen van anatomie en nog veel meer. Maar goed ook, want dit is het enige boek in het rijtje dat ik nooit helemaal gelezen heb. Dat ligt niet aan het boek, maar aan mijn Duits ;-)

In het boek staan nuttige oefeningen, maar wat het vooral interessant maakt zijn de illustraties van een verschil in lichaamsbouw en de gevolgen voor paardrijden en de goed/fout foto’s. Op veel van die foto’s staat Suzanne zelf. Ik heb haar een keer live gezien waarbij ze dat ook deed: een belevenis!

Paardrijden met gevoel II – David de Wispelaere en Tessa van Daalen

paardrijden met gevoelEen wat vreemde eend in de bijt, want dit boek gaat niet alleen over houding en zit. Het grootste deel gaat namelijk over het Skala der Ausbildung. Het format van dit boek zorgt ervoor dat het hier toch een plekje krijgt.

In dit boek vind je heldere antwoorden op rijkunstige vragen. Bijna 30 daarvan gaan over houding en zit. Daarbij kun je denken aan:

  • Ik trek mijn hakken op
  • Ik hang achterover
  • Mijn handen zijn ongelijk, ik werk terug met één hand
  • Mijn paard komt los van de hand, achter de teugel

Hele praktische vragen dus, waar een degelijke uitleg over gegeven wordt. Het boek is prettig leesbaar, heeft een logische indeling en blokjes met aandachtspunten. De prachtige ‘goed’ foto’s en de illustratieve ‘slecht’ foto’s maken dit boek extra de moeite waard.

Ride with Your Mind Essentials – Mary Wanless

Als er iemand is die zich in houding en zit van de ruiter verdiept heeft, is het Mary Wanless wel. Mary bestudeert echt alles wat los en vast zit om het ‘raadsel van paardrijden’ op te lossen. Ze weet er dan ook onwijs veel van en het is heel leerzaam om bij haar te mogen rijden.

Met Ride with Your Mind Essentials heeft Mary een prettig leesbaar boek voor ‘gewone ruiters’ geschreven. Daarin behandelt zij stapsgewijs 14 onderdelen om tot beter paardrijden te komen. Ze besteedt bijvoorbeeld aandacht aan zitbeenknobbels, ademhaling, onderbenen en ruiter/paard interactie.

Per onderdeel beschrijft Mary het ideaal, de fouten en de oplossing. Bij die oplossingen zijn steeds (soms komische) reacties van ruiters opgenomen. Dat geeft herkenning! Mary geeft ook per onderdeel oefeningen die je zonder paard kunt doen.

Dit is een heel fijn boek, dat je een eind op weg kan helpen bij beter paardrijden. De systematische opbouw en goed toepasbare oefeningen helpen je daar echt bij.

Mary heeft meer goede boeken geschreven. Sommige van haar boeken zijn bijna wetenschappelijk (For the good of the Rider bijvoorbeeld) en daarmee heel interessant maar wat minder toegankelijk. Ride with Your Mind Masterclass is ook zeker de moeite waard. Daarin geeft Mary les aan ‘gewone’ ruiters en laat ze aan de hand van foto’s zien tegen welke problemen zij aanloopt en hoe ze dat oplost.

BodySense Revolutionize Your Riding with the Alexander Technique – Sally A. Tottle

“The Alexander Technique is one of the most valuable tools a rider can possess” – Carl Hester
“In my experience the Alexander Technique is perhaps the best technique to enable the amateur rider to reach new levels of proficiency and satisfaction.” – Danny Pevsner

bodysense alexander technique in ridingKlinkt goed, maar wat houdt die Alexander Techniek eigenlijk in? En hoe kan het je helpen bij paardrijden? Daarover heeft Alexander Techniek leraar en rij-instructeur Sally Tottle dit boek geschreven.

De Alexander Techniek is lastig in woorden uit te leggen. Toch lukt dat Sally best goed. Ze geeft je oefeningen uit de Alexander Techniek om zelf zonder paard uit te proberen, zodat je kunt ervaren wat die techniek inhoudt.

Met voor en na foto’s illustreert Sally de voordelen van Alexander Techniek voor paardrijden. Dit boek kan je lichaamsbewustzijn vergroten door aandacht en subtiele oefeningen. Als de Alexander Techniek nieuw voor je is, is dit boek zeker een aanrader.

Persoonlijk vind ik het vooral fijn als reminder. Ik heb veel ervaring met de Alexander Techniek, maar soms zakt het even weg. Met dit boek ben ik weer even terug bij Danny Pevsner :-)

En jij?

Wat is jouw favoriete houding en zit boek? Je reactie is van harte welkom.

© Albertine ‘t Hoen

Lees ook: