Waarom ik zo’n handige opstaphulp jaren eerder had moeten hebben!

allerlei krukjes bij elkaar en een echte opstaphulp, die is veel handigerOoit, lang geleden ;-) stapte ik zonder krukje op. Toen ik las hoe slecht dat is voor je paard moest er natuurlijk een krukje komen. Een echte opstaphulp was me veel te duur dus kocht ik een simpel krukje: een kunststof geval van Curver dat gewoon buiten kon blijven staan.

Buiten blijven ging prima, maar staan wat minder: bij de eerste de beste storm hing die in de heg :-) Wel een prima ding verder, ik heb hem nog steeds.

Bekväm van Ikea was een stuk robuuster, die bleef wel staan in de wind maar hield niet van regen en sneeuw. Het melkkrat en inklapkrukje mochten ook op de foto, maar die vind echt te laag voor dagelijks gebruik.

Een échte opstaphulp

Bij klanten zag ik weleens echte opstaphulpen in gebruik. Wat een praktische en professionele dingen waren dat. Maar – slik – daar hing nog steeds een prijskaartje aan. Dus bleef ik me behelpen met het Curver krukje. Dat werkte jarenlang prima.

Tot Jade arriveerde. Die was wel een stuk hoger en onbeleerder dan de andere paarden hier. Dus had ik een prima excuus om eindelijk te investeren in zo’n echte opstaphulp, zeker toen ik ontdekte dat ze tegenwoordig helemaal niet zo duur meer zijn. En wow, wat ben ik er blij mee! Nooit geweten dat zo’n ding zo handig is.

Het was wel even schrikken toen het gevaarte arriveerde, wat was ie groot en stevig. Dit was echt het serieuze werk, ik vond het eerst best een beetje eng om op het bovenste treetje te staan. En bij Makkie de pony moest ik zelfs oppassen dat ik niet over hem heen stapte ;-) Voor Jade bleek hij ideaal. Ik kon bijna doorlopen het zadel in. Maar wat vind ik nou zo handig aan dat ding?

Hoog genoeg

Hij heeft een ideale hoogte. De meeste krukjes zijn te laag om makkelijk op te stijgen. Dan moet je je voet nog ver omhoog brengen waardoor er behoorlijk druk op de stijgbeugel komt. Niet fijn voor je paard dus! Die van mij heeft drie treetjes, voor echte reuzen is er zelfs nog een versie met vier treetjes.

Stabiel

De opstaphulp die ik uitzocht heeft een groot grondvlak en is hartstikke stabiel. Hij zakt dus niet weg in het zand of scheef als je een beetje op de rand staat.

Veilig

Tijdens wat grondwerkoefeningen gebruikte ik toch een keer het oude krukje. Jade maaide met een voorbeen en hoppa: daar zat het krukje om haar been. Oeps! Gelukkig bleef ze meteen stokstijf staan en keek me aan: “Mens, help me!” Ik heb het krukje meteen verbannen, wil niet weten wat er had kunnen gebeuren…

Weer- en windbestendig

Zo’n grote opstaphulp kan prima in de buitenbak blijven staan. Hij waait niet weg, verrot niet en valt zo op dat je paard of jij er niet over valt. (Oké, de meeste mensen niet. Ik ben er lopend in het donker een keer pardoes overheen gekukeld. Dat werd een soort mislukte radslag die eindigde in het zand :-(  )

Praktisch

Dat had ik van tevoren niet bedacht: zo’n opstaphulp is razend handig voor allerlei klusjes op het erf. Dit najaar was ie reuze handig voor appels plukken. En hij blijkt ook heel prettig om tussendoor even op te zitten.

Kortom: Als ik kijk hoe onwijs veel plezier ik van dat ding heb denk ik: dat is nou echt iets dat ik jaren eerder had willen hebben.

© Albertine ’t Hoen

mijn opstaphulpNB Ik heb geen super-de-luxe of exclusieve opstaphulp, maar gewoon deze. Simpel maar heel degelijk. En lekker betaalbaar!

Lees ook: